Rruga drejt jetëgjatësisë është e pasigurt, sëmundjet kronike fshihen në çdo cep. Kërcënimi më i madh janë sëmundjet e zemrës – shkaku kryesor i vdekjeve në nivel global.

Megjithatë, ju mund të ngrini një pengesë kundër sëmundjeve të zemrës duke marrë vendime të shëndetshme diete. Një rishikim i ri kërkimor i kryer nga Paneli Këshillues i Çajit (TAP) paraqet një rast të fortë për pirjen e çajit gjerman të kamomilit.

Kamomili gjerman (Matricaria recutita) është një çaj bimor popullor i bërë nga lulet e kamomilit vendas në Evropën Jugore dhe Lindore. Rishikimi i ri i kërkimit TAP zbuloi se çaji i kamomilit gjerman krenohet me disa përfitime shëndetësore që reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Rishikimi arriti në përfundimin se mund të “ulë ndjeshëm kolesterolin dhe të ndihmojë në përmirësimin e niveleve të glukozës, insulinës dhe lipideve në gjak”. Kjo është e rëndësishme sepse nivelet e larta të kolesterolit dhe glukozës (sheqerit në gjak) janë të dyja pararendëse të sëmundjeve të zemrës.

Zbulimi doli nga një përmbledhje e cila kërkoi të vlerësonte tre çajra bimorë – kamomilin gjerman, trëndafilin dhe mente – dhe ndikimin e tyre në problemet shëndetësore me rëndësi për gratë. Rishikimi identifikoi prova të kontrolluara të rastësishme (RCT) nga një bazë e madhe e të dhënave ndërkombëtare të punimeve kërkimore të rishikuara nga kolegët.

“Për shkak se ne donim të vlerësonim mekanizmat e veprimit (se si mund të funksionojnë çajrat – në vend të faktit se ata funksionuan – në çështje të ndryshme shëndetësore), ne identifikuam gjithashtu studime të çajrave dhe ekstrakteve të çajit të kryera në laboratorë”, shpjegoi doktor Gill Jenkins, mjek i përgjithshëm, bashkautor i studimit dhe këshilltar i ftuar në TAP.