Shkencëtarët shpresojnë të ndërtojnë një sistem që do të ndihmojë në ruajtjen e jetës, si dhe në prodhimin e kimikateve të nevojshme për përpunimin e karburantit dhe fekondimin e bimëve.

Një numër agjencish hapësinore dhe ekspertësh shpresojnë të jenë në gjendje të dërgojnë njerëz në Mars në vitet e ardhshme. Por planeti është armiqësor: nuk ka as oksigjen për njerëzit, as karburant për makineritë dhe pajisjet që u nevojiten për të jetuar.

Inxhinierët shpresojnë se kjo mund të kapërcehet me teknologjinë që prodhon oksigjenin dhe materialet e tjera të nevojshme për vitet që njerëzit shpresojmë të kalojnë në planet. Nëse këto probleme nuk mund të zgjidhen, njerëzimi mund të mos mbijetojë kurrë në planetin e kuq, raportojnë mediat.

NASA tashmë është duke punuar në të ashtuquajturin Eksperiment i Burimeve të Oksigjenit në Mars, i cili synon të krijojë burime në Mars. Zbulimi i ri plotëson këtë qasje dhe mund të sigurojë një mënyrë efikase për të prodhuar molekulat e nevojshme.

Ndërsa inxhinierët përpiqen të krijojnë oksigjenin e nevojshëm për jetën e njeriut në Mars, problemet i mundojnë ata. Por një zbulim i ri mund të ndihmojë.

“Së pari, zbërthimi i molekulës së dioksidit të karbonit për të nxjerrë oksigjen. Është një molekulë shumë e vështirë për t’u shpërbërë”, tha Vasco Guerra nga Universiteti i Lisbonës, autor i botimit të ri.

“Së dyti, ndarja e oksigjenit të prodhuar nga një përzierje gazi që përmban gjithashtu dioksid karboni dhe monoksid karboni, për shembull. Ne i shikojmë këto dy hapa në mënyrë holistike për të zgjidhur të dyja sfidat në të njëjtën kohë. Këtu mund të ndihmojë plazma”, shtoi ai.

Plazma është gjendja e katërt natyrore e materies. Ai përmban grimca të ngarkuara pa pagesë si elektronet dhe jonet që mund të kontribuojnë në krijimin e oksigjenit.

“Kur elektronet sferike përplasen me një molekulë të dioksidit të karbonit, ata mund ta zbërthejnë atë drejtpërdrejt ose të transferojnë energji për ta dridhur atë”, tha Guerra.

“Një pjesë e madhe e kësaj energjie mund të kanalizohet në dekompozimin e dioksidit të karbonit. Së bashku me kolegët tanë në Francë dhe Holandë, ne vërtetuam në mënyrë eksperimentale vlefshmërinë e këtyre teorive. Përveç kësaj, nxehtësia e krijuar në plazmë është gjithashtu e dobishme për ndarja e oksigjenit”, shtoi ai.