Liga Premier po planifikon të bëjë një ndryshim të madh në video ndihmësin e gjyqtarit (VAR) në një përpjekje për të përmirësuar transparencën për tifozët.

Sipas The Times, është krijuar një plan për të publikuar bisedat e zhvilluara midis gjyqtarëve dhe zyrtarëve të VAR gjatë një loje.

Qëllimi kryesor është të ndihmojmë fansat të kuptojnë procesin se si VAR merr vendime dhe shpresojnë se do të ndihmojë në përmirësimin e transparencës për fansat.

Richard Masters, shefi ekzekutiv i Ligës Premier ka thënë se ai ka marrë mbështetje të fortë për idenë.

“Ekziston një pikëpamje e përgjithshme se (lëshimi i audios) është një gjë e mirë. Ekziston një dëshirë për të qenë më të hapur me tifozët në lidhje me vendimmarrjen e gjyqtarëve dhe se si ta bëjmë këtë pikërisht ne duhet të punojmë”, ka deklaruar ai.

Koncepti tashmë është testuar nga MLS në Shtetet e Bashkuara. Një përmbledhje e diskutimeve në terren mbi vendimet është publikuar në format audio në YouTube.

Ish-arbitri i Ligës Premier, Howard Webb është kreu i arbitrave në MLS, por është i vendosur të kthehet në elitën e futbollit anglez si shefi i ri i gjyqtarëve.

Webb mund të luajë një rol kyç për të siguruar që prezantimi i konceptit të ri të funksionojë sa më mirë që të jetë e mundur.

VAR u përdor për herë të parë në skenën e madhe në Kupën e Botës të vitit 2018 dhe në përgjithësi ishte i suksesshëm. Megjithatë, që nga prezantimi i tij në Ligën Premier në 2019, ka qenë një magnet i vazhdueshëm për polemika dhe kritika. Sidomos kur bëhej fjalë për lojën me dorë dhe vendime të forta jashtë loje.